Μήνυμα: Ζητάμε συγνώμη για την αποχή από την ανανέωση της ιστοσελίδας μας, αλλά προσωπικοί και εργασιακοί λόγοι μας ανάγκασαν να απέχουμε ένα διάστημα. Είμαστε και πάλι κοντά σας!

ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΟΣΙΟΥ ΛΕΟΝΤΙΟΥ, ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ (DRONE). OSIOS LEONTIOS MONASTERY, ACHAEA, GREECE.

Το Παλαιομονάστηρο Οσίου Λεοντίου είναι ένα καστρομονάστηρο χτισμένο σε απόκρημνη πλαγιά του όρους Κλωκός, σε υψόμετρο 500 μέτρα, 15 χιλιόμετρα νότια από το Αίγιο κοντά στο χωριό Μελίσσια και λίγο ψηλότερα από την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας (στην οποία υπάγεται). Το μοναστήρι γιορτάζει στις 11 Δεκεμβρίου.
Το παλαιομονάστηρο ήταν η αρχική θέση της Ι.Μ. Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Στο σημείο αυτό ήρθε, περί το 1420 ο Όσιος Λεόντιος για να ασκητέψει, και ίδρυσε εκκλησία αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Ο Λεόντιος (1377-1452) ήταν από τη Μονεμβασιά και είχε συγγενική σχέση με την οικογένεια των Παλαιολόγων, καθώς η μητέρα του Θεοδώρα ήταν κόρη του Βυζαντινού Αυτοκράτορα Ανδρόνικου Δ΄Παλαιολόγου.
Το μοναστήρι καταστράφηκε από τους Τούρκους το 1500, αναστηλώθηκε προς το τέλος του 16ου αιώνα, αλλά το 1620 καταστράφηκε ξανά και τότε μετακόμισε πιο χαμηλά και επανιδρύθηκε ως Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Η νέα μονή καταστράφηκε κι αυτή το 1772 από συμμορία Τουρκαλβανών, στα Ορλωφικά. Ανοικοδομήθηκε 10 χρόνια μετά, και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα πιο σπουδαία μοναστήρια της Πελοποννήσου.

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία
Το Παλιομονάστηρο είχε εξαρχής έντονο φρουριακό χαρακτήρα. Πολλά από τα χαρακτηριστικά που είναι ορατά σήμερα πρέπει να είναι κατάλοιπα της αρχικής κατασκευής, του 1450, όπως ο πύργος, το υδραγωγείο κ.λπ. Οι τοιχογραφίες της εκκλησίας είναι του 16ου αιώνα.
Επάνω από την πύλη υπάρχει αψίδα με δύο κίονες και πιο πάνω μαρμάρινο ανάγλυφο που παριστάνει αμνό φέροντα σταυρό, στοιχεία που κατά τον καθηγητή Λίνο Πολίτη, αποδεικνύουν ότι η μονή κτίστηκε πραγματικά κατά την Παλαιολόγεια περίοδο.
Τα σπουδαιότερα κτίσματα που υπάρχουν στον χώρο:
♦ Η είσοδος που την προστατεύει ένας τριώροφος οχυρωμένος πύργος με τυφεκιοθυρίδες και καταχύστρες.
♦ Κατάλοιπα οχυρωματικού τείχους στη δυτική πλευρά (αυτή που δεν προστατεύεται από τον βράχο).
♦ Ο Βυζαντινός Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα.
♦ Τα κελιά των μοναχών μερικά από τα οποία είναι προσαρμοσμένα στον βράχο και άλλα στην δυτική πλευρά κατά μήκος του τείχους.
♦ Η ημιυπόγεια ορθογώνια κιστέρνα νερού που εξασφάλιζε την υδροδότηση της Μονής μέσω ενός υδραύλακα που συνδέεται με το εξωτερικό υδραγωγείο.
♦ Μία μεγάλη και εντυπωσιακή λιθόκτιστη κλίμακα με 51 σκαλοπάτια (κτισμένη το 1810).
♦ Το επάνω μέρος της Μονής, κυριολεκτικά γαντζωμένο πάνω στον βράχο, όπου βρίσκονται ο Ναός της Αναστάσεως, το αρχικό ασκηταριό και ο τάφος του Οσίου Λεοντίου (ρο λείψανο είναι στο κάτω μοναστήρι).
♦ Το Υδραγωγείο με καμάρες, έξω από το Παλιομονάστηρο προς νότο, που έφερνε νερό από το βουνό.

Πηγές:
1. Καστρολόγος, Κάστρα της Ελλάδας https://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=leontios
2. Ιστολόγιο Αμφιτρείδη http://amfitreidhs.blogspot.com/2019/08/blog-post.html
3. Καλάβρυτα News https://www.kalavrytanews.com/2020/07/blog-post_26.html

Μουσική: zero-project

Για εγγραφή στο κανάλι μου κάνε κλικ εδώ : https://bit.ly/34cjWGj
Facebook : https://www.facebook.com/KostasGertzos
Wikiloc : https://el.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=1891385

Όποια ιστοσελίδα επιθυμεί, μπορεί να αναμεταδώσει οποιοδήποτε βίντεο, αυστηρά και ΜΟΝΟ μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση του YouTube (Κοινοποίηση). Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των βίντεο σε blogs και ιστοσελίδες με αναφορά στην πηγή. Απαγορεύεται το κατέβασμα και η χρήση αποσπασμάτων ή ολόκληρων βίντεο για οποιαδήποτε λόγο. Απαγορεύεται η αναμετάδοση για δημιουργία εσόδων.
Σε περίπτωση αναμετάδοσης από τηλεοπτικούς σταθμούς απαιτείται άδεια μου και να είναι εμφανές το Logo του καναλιού.
Απαγορεύεται η λήψη και χρησιμοποίηση αποσπασματικών πλάνων από το βίντεο.
Σε περίπτωση απόκρυψης του λογοτύπου γίνεται παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Για οποιαδήποτε άλλη χρήση απαιτείται άδεια μου.
TechNoCap